Welkom op de website van MX-5 Owners NL


Low Profile koplampen

De grote kikkerogen zijn bij veel NA rijders een doorn in het oog. Een alternatief zijn de dubbele lampen die kleiner zijn en minder ver opengaan, de zgn. low-profile headlights.
Maar rondom deze low profile lampen zijn nogal wat vragen zoals:
- Waar op te letten bij aanschaf?
- Hoe zit het met de APK?
- Waar te koop?
- Is ombouwen van niet goedgekeurde lampen mogelijk?
er zijn twee (grote) fabrikanten van 'Low Profile' lampen: Brainstorm (uit de USA) en MOSS Motors (deze komen ook via I.L Motorsport).


Laten we beginnen met de lampen van Brainstorm.
In Nederland zijn deze lampen APK afkeur en eigenlijk zelfs strafbaar.
Probleem met de sets van Brainstorm is dat ze geen lichtbeeld geven, maar alleen als een schijnwerper recht naar voren stralen. De brainstorm lampen zijn vrij eenvoudig te herkennen ze hebben namelijk geen echte lens en zijn eigenlijk gewoon een verstraler. Deze Brainstorm zijn dus de lampen die je NIET moet hebben.
Zie onderstaand plaatje voor een duidelijk beeld van de unit.
In Europa hebben alle auto's een duidelijk lichtbeeld zodat de weg en omgeving goed verlicht worden en we elkaar niet verblinden. Om nou duidelijk te hebben wat een lichtbeeld is, ga ik dat proberen uit te leggen en zal ook wat plaatjes erbij doen zodat je duidelijk het verschil ziet.


Het lichtbeeld van de koplampen kan je duidelijk zien als je bijvoorbeeld recht tegen een muur of garage deur schijnt.
Je ziet dan duidelijk een rechte lijn die aan de rechterkant schuin oploopt.
Ook als je op een donkere weg rijdt dan zie je op de weg duidelijk een punt aan de rechterkant. Je kunt de kantstreep rechts verder zien dan die aan de linkerkant.
(In Engeland is dat punt niet rechts maar links vandaar dat wij ook die plakkers op de lampen moeten doen als we naar Engeland gaan zodat we niemand verblinden.)


 

Ook zorgt het lichtbeeld ervoor dat de lichtbundel niet te hoog schijnt en zodoende de mede weggebruiker verblind. Die rechte lijn zorgt er dus voor dat de lichtbundel niet verder op de weg schijnt. Ook heb ik een voorbeeld van hoe de Brainstorm lampen schijnen Zonder lichtbeeld en eigenlijk zoals een verstraler
Op het plaatje kan je zien dat het gewoon 2 ronde stralen zijn die tegenliggers zullen verblinden.


Dan nu de lampen die WEL legaal zijn geen probleem zullen vormen bij de APK en ook niet strafbaar zijn. Dat zijn eigenlijk altijd lampen van Hella. Zowel IL motorsport, MX5Parts.co.uk, en Moss motors (miatamania.com)
Leveren deze goedgekeurde lampen.

Deze lampen zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te herkennen.
Eén van de lampen heeft achter het voorste glas nog een lens zitten met daarachter de reflector. (lens en reflector zorgen voor het juiste lichtbeeld.)
Ook staat in het glas van de lamp het Hella merk teken.
Deze sets zijn dan ook een stuk duurder dan de brainstorm versie, maar de kwaliteit is er dan ook echt naar. Daarbij komt dat je wettelijk gezien geen problemen tegen komt en je je tegenliggers niet verblind!

De sets die op BV: Marktplaats of Speurders nog wel eens voorbij komen zijn meestal van het type Brainstorm.
Die sets zijn dan ook een stuk goedkoper dan een goede set met Hella lichten. (gemiddeld rond de € 150,-)

Voor de mx5er die slim denkt te zijn en de Hella lampen in de brainstorm unit wil maken, moet ik helaas teleurstellen, de Hella lampen zijn anders dan de lampen van de Brainstorms.
Het frame en de lampbevestiging zijn anders geconstrueerd. Daardoor krijg je de Hella lampen met geen mogelijkheid in het frame van de Brainstorms.

Goedkoop is duurkoop, en je zult dus iets verder in de buidel moeten tasten voor een goede set. een bijdrage van Niels van Asselt